Плитвишки езера

Едно удивително пътешествие в Хърватия за 7 дни

Едно незабравимо пътешествие до вълшебна Хърватия. Катедрали, римски градове, царство на водопадите, пристанища и крепости – чарът на една магична дестинация!

Ден 1 Хърватия – Загреб

Започнахме нашето незабравимо пътешествие от Загреб, столицата на Хърватия.

Историята на града основно е белязана със съперничество между два града, разположени на хълмовете Градец и Каптол, слели се по-късно в Загреб, които даже си организирали свадите на Кървавия мост.

Знакова за града е църквата Свети Марко. Разрушена след земетресение, при реновирането и е участвал австрийски архитект, който е сложил местните гербове на Хърватия и Загреб на покрива.

Интересно е знамето на Хърватия: трите лъвски глави представляват областта Далмация.Шахматата дъска се свързва с историята, когато хърватския крал е бил пленник на Венецианския додж.Той бил доджа в три партии и спечелил обратно контрола върху Далмация.Оттогава хърватския крал сложил шахматната дъска на герба си.Златна звезда над черна куна, животно, подобно на невестулка е гербът на Славония.Сега така се нарича националната валута на страната.

Хърватия - Църквата Св.Марк
Хърватия – Църквата Св.Марк

Друга известна забележителност е катедралата на Загреб в Каптол ( два пъти пострадала при земетресение).

Тук една градска легенда разказва историята на млад мъж, който правел стойки на ръце на кулата на църквата. Цялата сцена изглеждала като опит за самоубийство, така че пожарникарите дошли и спасили мъжа. За тяхна изненада мъжът нямал такива намерения. Той дошъл в Загреб, за да стане пожарникар, но бил отхвърлен, тъй като нямал необходимите умения.Така той им доказал, че грешат.

Катедралата в Загреб
Катедралата в Загреб

Поскитахме на площада със статуята на Йелалич на кон (явно във всеки европейски град има по една статуя на кон). Той е важна национална фигура, премахнал крепостничеството в Хърватия.

Плени ни историята на Кулата Лотршчак, когато Османската империя заплашвала да завладее Загреб и от другата страна на река Сава имало османски лагер. Един ден оръдието на кулата било стреляло точно по обяд в лагера и то ударило петела, който готвачът носел на пашата и унищожило всички палатки в лагера. Пашата възприел това като лоша поличба и решил, че няма да атакува Загреб.

Направиха ни впечатление и графитите с Никола Тесла, за който и днес Хърватия и Сърбия все още люто спорят дали е бил хърватин или сърбин.

За финал на деня опитахме вкусната хърватска кухня в ресторант Vinodol в центъра на града.

Ден 2 Хърватия – Пула

Следващата ни спирка беше Пула, за който знаех, че има величествен амфитеатър.Оказа се, че е от 6-те най-големи римски амфитеатри в света с 4 изцяло запазени кули.

Интересно е, че върху цялото съоръжение e имало въжета, върху които се е разпъвал сенник. Също така, често по време на струпване на огромни маси, са пръскали от 2 цистерни с лавандула, защото къпането не е било ежедневен навик в тези отминали времена.

По време на Венецианския период на града, венецианският сенат е искал да премести огромното съоръжение във Венеция.Днес има надгробна плоча, възспоменаваща противопоставянето на плана от венецианския сенатор Габриеле Емо.

Арена Пула
Арена Пула

Много симпатичен и компактен е стария град на Пула. Павираните улички, каменните сгради, магазинчета с уютна атмосфера, романтичните площади. Дори открихме минавайки през един магазин, една от най-добре запазените мозайки от пода на богата римска къща (12 m х 6 m).

Впечатляващ е храма на Август, считан за един от двата най-добре построени римски храма извън Италия.

Той е стоял от лявата страна на централния храм.Имало е и храм – близнак на богинята Диана е стоял от другата страна на главния храм. Въпреки, че по-големият централен храм не е оцелял, цялата задна страна на храма на Диана все още е ясно видима, вградена в общинска сграда!

Хърватия - Храмът на Август в Пула
Хърватия – Храмът на Август в Пула

За обяд хапнахме в пицария Jupiter. Почакахме доста докато ни обслужат, заради многото гости, но пък храната беше превъзходна.

Финалът на деня, беше изкачване на високо панорамно място над Пула, откъдето се насладихме на разноцветните светлини на притихналия град.

Ден 3 Плитвишки езера

Плитвишките езера са номер едно атракция в Хърватия.

Разположени са в огромен национален парк в централната част на страната и заемат площ от 217 ha.

Природата е образувала причудливи естествени бентове в долината на р. Корана, в резултат на което се е формирала каскада от 16 етажно-подредени езера.Те се делят на Долни (4) и Горни (12).

Хърватия - Плитвишки езера
Хърватия – Плитвишки езера

В миналото паркът е бил непристъпен, до момента когато неговия управител реализирал своята блестяща идея, да изгради система от мостчета и той да стане достъпен за посетители.

Плитвички езера
Плитвишки езера

Необичайният азурен цвят на водата е една от притегателните сили на езерата.Специален визуален ефект придават вкаменелостите от мъх. Водораслите, които цъфтят тук, отделят газове, докато растат и се разлагат, а когато те реагират с водата, се образува зашеметяващ лазурен нюанс.

Плитвишки езера- водопад Galovački Buk
Плитвишки езера- водопад Galovački Buk

За съжаление, обектът е изключително масово посещаван и бяхме в тълпа през цялото време. Нямаше никакво време за усамотение и наслаждаване на приказната природа, защото след теб прииждаше върволица народ.

Нужно е да направите внимателно планиране на маршрута си, защото има няколко входа, различни по времетраене и сложност маршрути, комбинирани с различни транспортни средства.

Ние избрахме този, при който паркирахме на Вход 1. Взехма бусче до Горните езера и оттам се спуснахме пеша надолу. От езерото Козяк, се качихме на електрическа огромна лодка, която ни отведе до Долните езера и оттам се върнахме пеша до Вход 1.

Плитвички езера
Плитвишки езера

Любопитно е, че впечатляващата езерна екосистема е изключително динамична и нейните форми непрекъснато се променят.

Хърватия - Плитвишки езера - водопад Veliki Prštavac
Хърватия – Плитвишки езера – водопад Veliki Prštavac

Освен множеството водопади и пещери, паркът е богат на изключително разнообразна флора и фауна.

На финала завършихме тура с великолепен изглед към Veliki Slap ( Големият водопад), на чийто фон хората изглеждаха като малки мравки.

Плитвишки езера- Големият водопад
Плитвишки езера- Големият водопад

Ден 4 Хърватия – Задар

Задар е петия по големина град в страната и през Римския период е бил типично римски град с голям площад (форум) и капитолий с храм.

Една от интересните забележителности е Земната порта, най-впечатляващата от 4-те водещи към укрепения стар град. Разположена в близост до пристанището, тя е украсена с гигантски лъв с крила, символ на Венецианското управление на града.

Портата на Задар увенчана с венециански лъв
Портата на Задар увенчана с венециански лъв

Място с особен заряд е Римския форум на града – най-голямия подобен в Хърватия. Любопитно е как пръснатите римски руини от площада са се превърнали част от съвременния урбанизъм. Деца скачаха от достолепните антични камъни, майки с колички бяха насядали по тях, компании с младежи бяха събрани на групички.

Силуетът на площада е доминиран от средновековната църква Св. Донатус и катедралата на Задар с камбанария до нея.

Хърватия - Църква Св. Донатус, Задар
Хърватия – Църква Св. Донатус, Задар

За вечеря опитахме от морското меню на ресторант Restoran Zadar – Jadera с незабравима гледка към впечатляваща романтична готическа архитектура.

Ден 5 Хърватия – Сплит

По пътя към Сплит направихме плаж до градчето с екзотично име Sibenik (Шибеник). Тук вече стъпихме в тура – локации на Game of Thrones, тъй като великолепната стара градска част с изящни ренесансови детайли се вписва идеално като декор на филма.

Шибеник
Шибеник

За Сплит отделихме повече време заради забележителния дворец на Диоклециан и интересните забележителности в и около града.

Дворецът заема близо от половината от стария град и с масивните си размери наподобява огромна крепост. Именно тук Римският император Диоклециан е планирал да изкара старините си. Днес много от най-емблематичните сгради са реставрирани и го превръщат в един от най-запазените римски образци за дворци.

Златната врата към двореца на Диоклециан, Сплит
Златната врата към двореца на Диоклециан, Сплит

Една от най-впечатляващите сгради за мен беше Вестибюлът на двореца ( Ротондата или Атриума), свързващ входа с императорските апартаменти. Там са се събирали чуждестранните пратеници до императора и чрез божествената архитектура, докосваща небесата са се подготвяли за среща с богоизбрания.

Вестибюлът на Диоклециановия палат
Вестибюлът на Диоклециановия палат

Пулсиращото сърце на Сплит е Перистил, вътрешен двор заобграден с колони, мавзолея на Диоклециан, катедралата Св. Домниус и храма на Юпитер.

Хърватия - Катедралата в Сплит
Хърватия – Катедралата в Сплит

На това място, не е трудно да си представим императорът влизащ в своя двор с цялото си златно великолепие пред коленичилите поданици. Блестящите плочи също са създавали илюзията за връзката му с божественото.

Палатът на Диоклециан
Палатът на Диоклециан

Ден 6 В околностите на Сплит

Следващата дестинация беше средновековната крепост Клис на половин час от Сплит. Заради своята стратегическа позиция, тя е имала ключова роля в защитата на Далмация срещу Османската империя.

Крепостта Клис
Крепостта Клис

Площадки на различни нива, кули, бойници, наблюдателни постове и оръдия, цялостната ѝ структура е несиметрична, следваща височинната топография на терена.

Крепостта Клис
Крепостта Клис

Освен със спиращите дъха гледки наоколо, мястото ни впечатли с реалистичната бойна и отбранителна архитектура, която е много добре запазена. То е била едно от първите цели, които всички нападащи тези земи са си поставяли и многократно е минавало от местни в чужди ръце и обратно.

Крепостта Клис
Крепостта Клис

Следобяд се върнахме в Сплит, за да разгледаме Мариян парк, още един от символите на града.

Мариян парк, Сплит
Мариян парк, Сплит

Покорихме неговото най-високо място – връх Телегрин с развяващ се гордо хърватски флаг и апокалиптични гледки на околността наоколо. Това е доказано най-доброто място на града за панорама към стария град и пристанището.

Мариян парк, Сплит
Мариян парк, Сплит

В непосредствена близост до централната градска част, разбрах защо местните наричат мястото „белите дробове на града“.

Хърватия - Мариян парк, Сплит
Хърватия – Мариян парк, Сплит

На слизане от парка обратно към града видяхме романтична скална църквичка St. Jerome и фантастични малки оазиси от синьото крайбрежие на града.

Хърватия - Мариян парк, Сплит
Хърватия – Мариян парк, Сплит

Още един вкусен завършек на деня в Fife, където с упорство се сдобихме с места и бяхме зашеметени от експресния сървиз.

Ден 7 Хърватия – Дубровник

Грандиозен финал в Дубровник – перлата на Адриатика.Една от най-запомнящите се дестинации на Средиземно море и част от световното културно наследство на UNESCO.

Градът остана в съзнанието ни с романтичните павирани улички, впечатляващия стар град, масивните крепостни стени и неговите великолепно запазени исторически и религиозни сгради с барокова, ренесансова и готическа архитектура.

Хърватия - Старият град, Дубровник
Хърватия – Старият град, Дубровник

Неговият бурен разцвет и управление като изтънчена независима държава в миналото се дължало на морската търговия и изтъкната дипломация.

Хърватия - пристанището в  Дубровник
Хърватия – пристанището в Дубровник

Не пропуснахме разходка покрай обширните крепостни стени съзерцавайки блясъка на Адриатическо море и разбира се култовите локации от филмови сцени на многобройни места в града.

Любимата ми снимка от Дубровник и локация от Game of Thrones
Любимата ми снимка от Дубровник и локация от Game of Thrones

Заключение

История. Архитектура. Брегове. Кухня …..

Толкова много причини да се върнем отново в Хърватия и да утолим страстта по автентично културно наследство и красива природа. Тук именно е мястото, където можете да усетите плясъка на изумрудени води в сянката на епични антични градове.

Идея за интересен маршрут в Италия: тук

◔◔: 3928