Могъщият първи Фотински водопад

Магичните Фотински водопади

GPS координати старт: 41.88337,24.35038

GPS координати финал: 41.89209,24.38543

Разстояние: 2.40 ч , 8.5 km (общо до панорамната площадка към водопадите и обратно)

Денивелация: 326 m

Степен на трудност: ★★☆☆☆

Красивите Фотински водопади се намират до с.Фотиново, Северозападни Родопи, област Пазарджик. Те се състоят от три водни пада, като и при двете ми посещения, все през лятото, водопадите бяха със страхотни мощни струи.

Пътеката до Фотински водопади е лека и приятна и се изминава на отиване и връщане за по-малко от 3 часа. Около самите водопад, трасето е по-предизвикателно, но затова пък тяхната красота компенсира усилията.

Има възможност за наемане на джип, ако не се фенове на ходенето, искате да видите забележителността и планирате други занимания.

Начало на пътеката за Фотински водопади

Отседнахме в единственото хотелче в с. Фотиново: Вълчановата къща, като табелите за него бяха поставени по пътя за с.Фотиново редом с забележителността.

Относно хотелчето: имаше няколко добри попадения в менюто и стаите бяха прилични, но бавното обслужване счупи всички рекорди за чакане. Иначе пък панорамата от терасите и дворчето беше много приятна, а и нямаше други опции за настаняване наблизо.

Минахме покрай селската кръчма и слязохме към долната част на селото и коритото на р.Фотинска.

Трасето се виеше покрай реката, и въпреки че съм виждала леки коли да минават, не препоръчвам да карате до водопадите заради неравния черен път с остри камъни.

Затова пък още на няколко от първите дървета, ще видите сложена табелка за номер, на който да се обадите и да извикате джип, който да ви закара до целта.

В зеления лес по пътя към Фотински водопади
В зеления лес по пътя към Фотински водопади


Освен клокоченето на рекичката и едно лениво стадо с овце, в тази част на пътя се любувахме на интересни скални образувания в Родопския масив наоколо.

Красиви скални образувания


Постепенно навлязохме в дълбокия лес и прохладните сенки на гората ни обгърнаха. Атакувахме Фотинските водопади към края на деня и бяхме едни от последните туристи за деня, което имаше своите предимства.

Отстрани на пътя имаше симпатични беседки като последната е точно преди самите водопади.


При Фотински водопади

С табела като „Дотук беше лесно„, е стряскащо да продължиш напред, но все пак стигнали дотук, няма как да не видите интересното.

И тук започва веселата част
И тук започва веселата част

Няколко метра по-надолу се намираше разклонение за първи и втори и трети водопад.

Тръгнахме към първия, но не изминахме много. За съжаление, долната част на пътеката към него, се беше изронила много и беше почти отвесна. Оставихме детската група при разклона по-горе и се зачудихме какво да правим.

За щастие отдолу се зададоха двама туристи, които ни казаха, че не е толкова тежко. Дадоха ни кураж и ни показаха, как да се хванем за корените на дърветата, като дръжки и по тях внимателно да се спуснем към водопада.

Кръстопът за Фотински водопади
Кръстопът за Фотински водопади

С 300 зора успяхме да слезем. Беше си доста адреналинно, но затова пък неземната красота на първия Фотински водопад си заслужава мъките. В малката долинка беше тихо и единствено мощното плющене на неговата струя отекваше в скалите.

След като се насладихме на момента, бавно се заизкачвахме нагоре. Давахме си взаимно кураж и успяхме да се изкачим отново при кръстопътя.

Могъщият първи Фотински водопад
Могъщият първи Фотински водопад

2ри и 3ти Фотински водопади

Втората част на обиколката около водопадите е малко по-лека, защото няма такива опасни участъци като при първия. И тук има спускане по неособено поддържана пътека, но затова пък тя е широка, няма пропаст отдолу и по-лесно ще намерите как да слезете.

В най-ниската част имаше симпатично мостче, потънало в зеленина и тишина.

В долината преди останалите два  Фотински водопада
В долината преди останалите два Фотински водопада


Още едно разклонение, в едната посока за двата водопада, в другата за панорамната площадка над тях.

Тук срещнахме двойката туристи, които срещнахме при първия водопад.

-Браво момичета, герои! Не се отказвате! – казаха те.

Как ще се откажем, дотук сме стигнали, няма назад.

Още едно кръстовище за Фотинските водопади
Още едно кръстовище за Фотинските водопади

При втория и третия водопад се наложи да чакаме доста време, докато една малка турска група не се умори да прави селфита.

Бавно стелеше сумрак, заради скриващите се слънчеви лъчи и кристалната струя на водопадите рязко се очертаваше в тъмните скали.

Магията им те хваща и дълго време не те пуска! Толкова са очарователни.

2ри и 3ти Фотински водопади
2ри и 3ти Фотински водопади

Последна фаза към Фотинските водопади

И така отправихме се към последната панорамна площадка откъдето можехме да видим водопадите. Тук мястото беше доста по-просторно, по-огряно от слънцето и отделихме повече време да се полюбуваме на неземната им красота.

Изглед отдалеч към Фотинските водопади
Изглед отдалеч към Фотинските водопади
Фотински водопади - близък план
Фотински водопади – близък план

Заключение

Фотинските водопади са чудесна дестинация в района на Батак, която е изключително колоритна. Въпреки лекото трасе до тях, за съжаление пътечката около самите падове, не е много добре поддържана.Затова пък природната забележителност ще ви очарова и ще се насладите на прекрасни гледки!

◔◔: 33055