Свети свети Петър и Павел – село Сапарево

Разходка до параклис Св. Св. Петър и Павел – Сапарево

Разстояние до параклиса – 1.30ч

GPS координати на параклиса: 42.321220, 23.290253

Степен на трудност: лека

Разходката е лек маршрут от центъра на Сапарева баня до параклис Св. Св. Петър и Павел, който се намира около 1,5  км северно от село Сапарево. Разположен е вдясно на самия път Дупница – Самоков.

Начало на пътеката до параклис Св. Св. Петър и Павел

Започваме нашият маршрут от центъра и най-известния символ на Сапарева баня – гейзера. Това е единственият и най-горещият в България и континентална Европа гейзер-фонтан с температура при неговия извор е 103°.

Гейзер Сапарева баня
Гейзер Сапарева баня

Забележителности по пътя до параклис Св. Св. Петър и Павел

Продължавайки по главната улица, покрай градският парк с гейзера, стигаме до средновековната църква Свети Никола. Тя е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. Впечатляваща е със своя живописен градеж с открояващи се дванадесетстенен купол и аркирани ниши.

Продължаваме през градчето, минавайки покрай бензиностанция на Петрол и стигаме до неговия край по ул. Верила.

Оттам започва поетичната част на пътя, през полета с полски цветя и житни култури. Любуваме се на пасторалната картина, заобиколена от контурите на планинските вериги наоколо. Щипка модернизъм придава огромен блок със соларни панели на склона на хълма срещу нас.

По пътя към параклис Св. Св. Петър и Павел
По пътя към параклис Св. Св. Петър и Павел

Сапарева баня
Поле около Сапарева баня

След края на полския ландшафт, излизаме на асфалтовия път и тръгваме в посока Самоков. Вървим около 10 минути докато стигнем параклиса от дясната страна на пътя.

Финал

Параклисът Св. Св. Петър и Павел е преустроен в сегашната си визия в края на 20 в. Първоначално е бил издигнат върху старо оброчище„Св. Петър“.


Според стара легенда, по време на робството, в близост до оброчището избила минерална вода, но местните хора, поради страх да не би топлите извори да привлекат турци, както станало със съседното село Баня (Сапарева баня), запушили извора с вълна и калчища. Впоследствие топлата вода изригнала в Баня.

Храмът се е сгушил между няколко величествени туи и предлага уединение със своята спокойна атмосфера.

Дворчето е с изрядно поддържана морава и великолепен кът за отдих.

Прави впечатление колко много църкви, манастири и параклиси има в региона, като безспорно това райско кътче заема достойно място сред тях.

Свети свети Петър и Павел – село Сапарево
Свети свети Петър и Павел – село Сапарево

Свети свети Петър и Павел – село Сапарево
Свети свети Петър и Павел – село Сапарево

Други маршрути в област Кюстендил: тук

◔◔: 3273

One thought on “Разходка до параклис Св. Св. Петър и Павел – Сапарево”

Comments are closed.