Смолянски езера- Тревисто езеро

Смолянски езера и Орфееви скали – из съкровищата на Родопите

GPS координати старт/финал: 41.62075, 24.67709

Разстояние: 40 мин, 1.3 km общо

Денивелация: 62 m

Степен на трудност: ★☆☆☆☆

GPS track:

Екопътеката около Смолянски езера, в района на Пампорово и Смолян, е приятна дестинация около някои от най-популярните сред тях – Тревистото, Бистрото и Мътното езеро.

Маршрутът е кръгов: полегат в началото при Тревистото езеро, след това при изкачването към Мътното езеро става по-стръмен. Освен красивите езера, можете да се насладите на няколко любопитни природни забележителностти по трасето.

За Смолянските езера

Езерата се намират в Западните Родопи, в близост до Смолян, под Орфеевите скали и връх Снежанка.

В миналото са били над 20. Сега са останали 8, като едно от тях е превърнато в микроязовир. Най-голямото е Тревистото езеро, най-дълбокото е Мътното езеро. Сред по-големите от тях са Лагера, Бистрото езеро, Силажа, Платеното езеро, Османовия гьол, Милушевското езеро, Лиляковото езеро.Тревистото и Бистрото са свързани с речен ръкав.Тревистото е покрито с метър торфен пласт, който обяснява растителността върху него и името му.

Начало на маршрута за Смолянските езера

Започнахме трасето от Тревистото езеро, където имаше просторно място за паркиране. Имаше дори и паркирани кемпери, чиито обитатели се чудеха дали да изложат на жаркото слънце или да се разхладят под усойната планинска сянка.

Преди няколко години, когато за пръв път посетихме местността, по случайност както се разхождахме дори се включихме в маратон, организиран от община Смолян. Разбира се, като аматьори нямаше как да се класираме първи, но затова пък получихме награда за участие от олимпийската шампионка Катя Дафовска.

Тук се намира и малкият манастир Св.Дух, а до него има и чешма, където можете да заредите водните си ресурси.

Смолянски езера- Тревисто езеро
Смолянски езера- Тревисто езеро

Непосредствено след Тревистото езеро, достигнахме до Бистрото езеро или това, което беше останало от него от сушата през лятото. Прекосихме през засъхналото мочурище и навлязохме в гъстата борова гора.

Смолянски езера - Бистрото езеро
Смолянски езера – Бистрото езеро

Следваше по-екстремната част на маршрута, свързана с доста стръмно изкачване, но затова пък кратко.Явно заради маратона, пътеката беше накипрена с червено-бели ленти и различни знаци.

В тази част внимавайте да не пропуснете Тронът на Евридика. Символично тронно място скрито между дърветата.

Тронът на Евридика
Тронът на Евридика

Кулминация на пътеката за Смолянските езера

Венецът на маршрута е Мътното езеро, притаило дъх с кристално-чистата си огледална повърхност, в която боровете се напреварваха да покажат пищните си зелени одежди.

Смолянски езера - Мътното езеро
Смолянски езера – Мътното езеро

Време за почивка и снимки, след което започнахме плавно спускане към финала на маршрута. В тази част е и приковаващата вниманието природна забележителност Лирата на Орфей. Нейните форми са добре очертани, така че няма как да я пропуснете.

Лирата на Орфей
Лирата на Орфей

След финала на пътеката, отбихме с колата по асфалтовия път надолу за да видим сравнително голямото езеро Лагера. В миналото е било отдадено за язовир, но поради технически проблем, отново е превърнато в езеро.

Смолянски езера - Лагера
Смолянски езера – Лагера

Оттук освен алпийските покриви на хотелчетата наблизо, можете да се полюбувате на панорамата към магичните Орфееви скали.

Орфееви скали в далечината
Орфееви скали в далечината

Последното езеро, което разгледахме беше Силажа, което се намира на пътя малко преди Смолян.

Смолянски езера - Силажа
Смолянски езера – Силажа

Кулата Снежанка

Друга забележителност в района е връх Снежанка и телевизионната кула с височина 156 m на него. Върхът е 1926 m и е най-високият в региона на Пампорово.

Докато се придвижвахме с кола към кулата, се удивихме при мисълта, че добре поддържания асфалтов път, всъщност е най-леката ски-писта на курорта Пампорово през зимата. Добре, че бяха съоръженията за изкуствен сняг, за да я разпознаем.

Връх Снежанка
Връх Снежанка

Следваше кратко изчакване на опашката за асансьора, намятане на връхна дреха, да не ни отвеят ветровете на върха и смайваща панорама във всички посоки към региона наоколо.

Разбира се, увековечихме момента, с бира и скара, на най-близката кръчма в подножието на кулата.

Изглед от кулата Снежанка
Изглед от кулата Снежанка

Орфееви скали

GPS координати старт:41.63522, 24.67862

GPS координати финал: 41.62898, 24.68267

Разстояние: 20 мин, 0.9 km в посока

Денивелация: 22 m

Степен на трудност: ★☆☆☆☆

GPS track:

Разходката до Орфеевите скали в района на кулата Снежанка е също много лека и приятна. И тук, кемпери и палатки бяха осеяли района в началото на трасето. Надясно и наляво профучаваха планински колоездачи, които не се впечатляваха особено от денивелацията на склоновете.

Явно маршутът беше доста популярен, защото срещнахме голяма група лагерници и множество семейства с деца.

Орфееви скали
Орфееви скали

По самото трасе, няма къде да се объркате. На финала има табела за забележителността и беседка.

Има съвсем леко изкачване, на самите скали отгоре. Тук се наложи да поизчакаме търпеливо трите възрастни дами, които правиха селфита сигурно към половин час, докато се уверят, че не са пропуснали нищо от зашеметяващия пейзаж зад тях.

Изглед от Орфееви скали
Изглед от Орфееви скали

А той е величествен! Освен мощните склонове на Родопите, хижичките и хотелите в долината, отдолу синееха приказните очи на Смолянските езера.

Езеро Лагера отвисоко
Езеро Лагера отвисоко

Финал

Районът на Смолян и Пампорово предлага редица атрактивни панорамни места и интригуващи трасета за каляване на физиката и наслада на душата. Смолянските езера, връх Снежанка и Орфеевите скали са само малка част от мистичната и завладяваща мозайка от природни картини на Родопите.

Не пропускайте Екопътека Невястата, крепост Калето, Бачковски манастир, Асенова крепост!

Видео:

◔◔: 2238