Смолянска крепост Калето

Идеи за лежерна разходка около Пампорово

Регионът около Пампорово предлага голямо разнообразие от природни, исторически и религиозни забележителности. Невероятната красота на Родопите ни изненадва от всеки ъгъл и ни кара отново и отново да се връщаме тук.

В този пътепис, ще разкажа само за няколко от десетките интересни места в района на Пампорово, където бяхме отседнали. Тъй като групата ни се състоеше от три генерации, внимателно подбирах дестинациите, така че да задържа вниманието на тинейджърите, да не преуморя моите родители от ходене пеш и да не ги изтърва като пасажери в следващите планирани турове.

Екопътека Невястата до Пампорово

Това беше второто ми посещение на екопътека Невястата. Избрах я заради близостта до Пампорово и нейната лекота. Изминава се за около 30 минути без никакво усилие в посока, дълга e 900 m и има денивелация 40 m.

Намира се на 9 км от Пампорово в посока Смолян. Началото е на един голям завой, където има паркинг, стена за катерене и обикновено доста народ. GPS координати: 41.60161, 24.69877.

Оттук тръгват и пътеките за Смолянска крепост „Калето“ и красивият манастир „Манастир Св. вмчк. Панталеймон“.

Екопътека Невястата
Екопътека Невястата


За съжаление, точно когато се отправихме да покорим пътечката, на паркинга се изсипа автобус с деца лагерници, които шумно атакуваха същото трасе. Дотук беше и идеята ми тинейджърите от нашата група да се пуснат по алпийския тролей, който е кулминацията в края на екопътека Невястата и да се насладим на тишината в този природен рай.

Маршрутът е опознавателен и интересен с информационните табели за богатата флора и фауна в региона.Табелките са почти на всяка крачка.

Информационни табели по екопътека Невястата
Информационни табели по екопътека Невястата

Безспорно едно от атрактивните места по пътя е панорамната площадка Невястата, която предлага спираща дъха гледка към Смолян и изпъчилия снага метален кръст, високо над скалите.

Кръста по пътя на екопътека Невястата
Кръста по пътя на екопътека Невястата


Пътеката е осеяна с беседки и места за почивка, така че спокойно да поемете дъх и да се порадвате на прекрасната природа наоколо. На финала преди последната отсечка към тролея има люлки и съоръжения за катерене за деца.

Невястата - площадка с гледка
Невястата – площадка с гледка

Смолянска крепост Калето до Пампорово

Късноантичната и средновековна крепост Калето в местност Турлука започва от същия паркинг, който споменах по-горе. Дълга е около 1 км, изминава се за около 15-20 минути и има денивелация 30 m.

Крепоста е построена през VI в., по времето на Юстиниан I. Издигната е на трудно достъпен регион, с видимост във всички посоки.Изпълнявала е функцията на военна крепост, която е контролирала съобщенията по Централния трансродопски път. От нея е имало визуален контакт със съседните крепости в региона.

Поглед към крепостните стени на Смолянска крепост Калето
Поглед към крепостните стени на Смолянска крепост Калето

Вторият ѝ период на експлоатация е през XI-XIII в., когато върху нея е надстроена българска крепост.


Тя е една от впечатляващия брой на 13 крепостти и светилища, открити в региона на Средните Родопи.

Обиколка на крепостните стени на Калето
Обиколка на крепостните стени на Калето


Стръмният терен пред крепостните стени е затруднявал атакуването ѝ. Това обяснява и липсата на бойници при входовете и по стените.

Има изградена къщичка с панорамна площадка и отделно издадена тераса, обезопасена с перила със спираща дъха гледка към Смолян.

Къщичка с панорамна площадка - Смолянска крепост Калето
Къщичка с панорамна площадка – Смолянска крепост Калето
Къщичка и къщичка
Къщичка и къщичка

Панорама от Смолянска крепост Калето
Панорама от Смолянска крепост Калето

Върнахме се към крепостните стени, откъдето започна стръмна пътечка към най-високата част на укреплението. Достигнахме масивни големи канари, назъбени като бойници, откъдето цялата местност наоколо, близки и далечни хълмове се разкриха в дланта ми.

Смолянска крепост Калето
Смолянска крепост Калето

Поглед от върха на Смолянска крепост Калето
Поглед от върха на Смолянска крепост Калето

Манастир Св. вмчк. Панталеймон

Друга интересна дестинация с религиозен дух е манастира Св. вмчк. Панталеймон, по който се стига по трета пътека започваща отново от паркинга споменат по-горе. Много удобно, всичко е накуп.

Изписаният с ярки багри манастир, с отлично поддържани сгради и вътрешен двор е основан от мюсюлманка, която след мистично изживяване приема християнството и приема името Христина.

Голямата популярност на мястото се дължи именно на сестра Христина, която според поклонниците е надарена с лечителски и пророчески дарби.

Манастир Св. вмчк. Панталеймон
Манастир Св. вмчк. Панталеймон

Бачковски манастир

Не може да пропуснем вторият по-големина манстир в България – Бачковския манастир, който е лесно достъпен по пътя Пловдив – Смолян.

Огромният му размер, историческата му ценност като книжовна и образователна школа и разбира се чудотворната икона на Пресвета Богородица, покрита със сребро са обект на почит и поклонение от непрекъснат поток вярващи.

Бачковски манастир
Бачковски манастир

Асенова крепост

Една от любимите ми крепостти в България е Асенова крепост.

Кацнала на висока чука, на 2 km от Асеновград, тя се покорява с величествената си и романтична осанка.

Високите склонове, на които се намира са я направили абсолютно недостъпна в миналото.

Датираща още от времето на траките, използвана от римляни и византийци, тя е значително разширена и укрепена по времето на цар Иван-Асен II.

От самата крепост днес не е запазено кой знае колко, освен крепостната църква „Света Богородица Петричка“.

Асенова крепост
Асенова крепост

Великолепна е гледката към Тракийската низина от високите ѝ бойници. Отдолу се вие пътят за Бачковския манастир, от който тя е била изключително зависима в древността.

Гледка от Асенова крепост
Гледка от Асенова крепост

Любопитни са стенобитните оръдия, изложени наоколо и каменният надпис на цар Иван-Асен II, издълбан върху южния склон на крепостта.

Панорама от бойника на Асенова крепост
Панорама от бойника на Асенова крепост

Заключение

Дали през зимния или летния сезон, районът на Пампорово винаги очарова и има с какво да изненада своите посетители. Възвишения, крепости, екомаршрути, невероятна панорама притеглят туристите като магнит и разкриват нови щрихи от емблематичната природа и история на България.

Видео:

◔◔: 4032