Костенурката на Ставрос

Къмпинг Ставрос и костенурката

Къмпинг Ставрос е симпатичен малък семеен тип къмпинг в долната част на западния бряг на втория ръкав на Халкидики, Ситония.

В това писание бих искала да споделя впечатления от нашия престой там, повече за условията и спецификите на организацията там.Хубави и недотам хубави страни.

Костенурката на къмпинг Ставрос

Защо споменавам костенурката на преден план?

Защото е знакова за линията на хоризонта и всички фотоси неизменно отрязяват отличителната ѝ форма.

Накъдето и да се завъртиш, колосалната ѝ, впечатляваща осанка изпълва класическия гръцки морски пейзаж и няма как да не понаснимаш няколко кадъра. Петдесетина минимум..

Костенурката на Ставрос
Костенурката на Ставрос


Настаняване и напускане на къмпинг Ставрос

Това лято затвърдихме опита си от предното и отново се подвизавахме с кемпер.

Неслучайно се ориентирахме към този вид настаняване, защото на къмпинга освен да си доведеш къщичката (сиреч кемпер, каравана, палатка), до друго трудно може да се уредиш, особено ако сте четирима.

Част от къмпинга е хотел Porto Elena, но двойните стаи ми се видяха миниатюрни, а и от управата на къмпинга, не бяха особено ревностни да отговарят на моите запитвания.

След 20-тото позвъняване, успях да се свържа и резервирах място за кемпера. Нищо писмено! Доста упоритост и късмет трябва да забодеш тук.

След 6 месеца, след епохално пътуване с два кемпера от София към Ставрос, се оказа, че имаше проблем с резервацията и пак не сме се доразбрали нещо.

В крайна сметка, след един-два часа нервни разправии, нагласихме нещата и заехме позиции. Даже на първа линия!

Никога досега не бях спала толкова близо до плясъка на вълните!

Та в резюме дотук, огромен проблем с комуникацията има това място. И не видях особени усилия, това да се промени.

При напускането, също не ни беше много до смях. Напуска се най-рано след 8.00 ч. Точка. Никакви изключения. Нищо, че управителите са на рецепция един час по-рано и разбъркват лениво кафето си. Това е положението.

Красотички още на влизане
Красотички още на влизане


Организация на къмпинг Ставрос

Откъм вътрешна организация, нещата започнаха да стават малко по-позитивни.

Къмпинг Ставрос е относително малък. Тоест прекосяваш по диагонал къмпинга за 5 – 10 минути, стигаш бързо до позиционираните през всеки 5 метра приятели и чакащата мента, узо или там подобни.

Санитарните помещения са на една ръка разстояние. Дори не мислех концентрирано по списъка за покупки, тъй като просто магазина беше в непосредствена близост и все някой търчеше натам за нещо забравено.

Разбира се, не мога да пропусна цветната аранжировка на къмпинга и многобройните пурпурни цветове подаващи се от всеки ъгъл.

Санитарни помещения в лека източна стилистика
Санитарни помещения в лека източна стилистика
Още цветни переспективи от къмпинг Ставрос
Още цветни переспективи от къмпинг Ставрос

До входа е рецепцията и зона за home office. Уви, и тук като повечето гръцки къмпинги имаше огромен проблем с интернета. Всеки ден заболи поглед в екраните, намръщени къмпингари, опитващи се да отхвърлят някой и друг служебен мейл, нервничаха заедно с задължителните за тази зона подрастващи ютюбъри.

Вход на къмпинг Ставрос
Вход на къмпинг Ставрос

Санитарните помещения бяха относително чисти, виждали сме и по-зле по нашето Черноморие. Лек трафик джем в пиковите часове, когато хората вече се завръщаха от плаж.

Общите части също бяха почиствани редовно, въпреки че хигиенистите не отдаваха голямо значение дали закусваш, когато са размахали отревисто метлите.

Има няколко общи хладилника, където с зор можеш да си уредиш някое място. Пералнята струва 5 евро на пускане, което доколкото разбрах е поскъпване сравнено с предната година.


Гастрономия на къмпинг Ставрос

За тези, които са решили да помързелуват откъм готвене, почивка е все пак, има няколко варианта.

Ресторантът към къмпинг Ставрос си беше съвсем приличен откъм храна и обслужване и беше редовно уважаван.

Ресторантът на къмпинг Ставрос
Ресторантът на къмпинг Ставрос

Втори близък вариант е таверна Тонис, която е залепена за къмпинга. Тук се въздържам да препоръчвам, тъй като имахме известни забележки, но за търсещите разнообразие наблизо, си е опция.

По-изискано блюдо и приятна атмосфера можете да намерите в ресторант Панос или между нас казано – При Българката.

Ресторантът се намира на 30 минути пеша от къмпинг Ставрос. Управителката очевидно беше българка и сервитьорите също поназнайваха български.

Пътят натам е прекрасна разходка, особено при залез и можете да се насладите на много приятни окъпани в златно морски етюди.

Уютно заливче по пътя към ресторант Панос
Уютно заливче по пътя към ресторант Панос

Това, което ме порази при вида на ресторанта е неговата просторност. Както каза един приятел от компанията:

„Бих се оженил тук!“

Огромни пространства, бързо обслужване, страхотни ястия на прилични цени. Има защо толкова много хора да се стичат тук от целия ръкав.

Ресторант Панос
Ресторант Панос


Развлечения на къмпинг Ставрос

Относно развлечнията – ако не си ги направиш сам, не очаквай нищо организирано.

Къмпингът се управлява от едно семейство, и неговите членове са или на рецепция, в магазина, хотела или ресторанта. Та ако чакате на анимация, ще почакате!

Залезът от къмпинг Ставрос
Залезът от къмпинг Ставрос

Плажът към къмпинг Ставрос е малък и компактен, с тясна пясъчна ивица.

Плюс е това, че каквото и където го оставиш, там си го намираш на другия ден. Откриваш лесно загубилото се от погледа ти чаве. При влизане е плитко, така че спокойно бебешорите могат да се плицикат в гладкото като огледало море.

Уикендът се понапълва и на моменти забитите един в друг чадърите заприличват на Централният плаж в Несебър, но това е типично за уикенда, особено в тези ширини.

Острани са и назъбените авангардни скали с характерна за Ситония смарагдова иглолистна растителност, които придават много чар. Разбира се и костенурката!

Малкият симпатичен плаж на къмпинг Ставрос
Малкият симпатичен плаж на къмпинг Ставрос

Алеите в къмпинга между маслиновите дръвчета са фон на непрекъснати обиколки от невръстни велосипедисти, тротинетки и дори битки с лазерни мечове. Хармония, прекъсвана от кратки междузвездни войни.

Много южен темперамент с палмите навсякъде
Много южен темперамент с палмите навсякъде
Къмпингарски живот
Къмпингарски живот

Като любители на бордови игри, се поувличахме по нощите в истеричен смях, който не можеше да бъде лесно спрян. Тук се появи, един неприятен елемент в лицето на управителката на къмпинга, която като пъдар обикаляше в полунощ да гълчи провинилите се къмпингари. Усещането беше близо до това да си на ученически лагер.

Компенсирахме среднощните ограничения с прекрасни разходки, сериозна спортна програма ( тичане, колело, синхронно плуване в група и йога) и разпалени белотни турнири, докато последния слънчев лъч не изчезнеше в морето и не замиришеше отвсякъде на барбекю.

Ягодова луна
Ягодова луна
Още малко от костенурката
Още малко от костенурката

Финални думи за къмпинг Ставрос

Не искам да прехвалвам къмпинга, защото си има и редица негативни страни.

Дали ще се върнем отново тук, времето ще покаже, въпреки че имаме сигурна компания, здраво забила корен тук.

Палмите, цветята и дори ориенталските осанки на санитарните помещения вече ни липсват.

Току-виж следващата година сме забравили 20те опита за резервация и отново се борим за място под слънцето тук.

Антонио, управителя, ми се подхилква на изпроводяк с думите: „Обещавам да ти отговоря на мейла!“Друга дестинация наблизо: Почивка в къмпинг Арменистис

◔◔: 4567